Niedoskonałe zdjęcia i co dalej?

Dziś pewna wycieczka w moją fotografię. Fotografię pokręconą, nie ortodoksyjną, eksperymentującą. Pokaże Wam 4 zdjęcia będące pokazem jak ze zdjęcia nieudanego, skopanego, jakie z pewnością zdarza się nam popełnić przy każdej wyprawie można zrobić coś jeżeli nie udanego, to z pewnością intrygującego.
Dziś po obiedzie opuszczając Stary Rynek w Poznaniu widząc ładne światło na płycie Rynku zrobiłem zdjęcie kompaktem z 1 calową matrycą Sony RX100M7, który zawsze noszę przy sobie, bo mały, ale szatan . Wiedząc, że mając minimalną ogniskową o ekw. 24 mm nie jestem w stanie zrobić dobrego zdjęcia z zachowanie reguł perspektywy umyślnie podniosłem obiektyw do góry obejmując obiekt dla mnie główny. Resztę zostawiłem postprodukcji.
To zdjęcie nr 1.


Następnie zdjęcie to rozjaśniłem w cieniach, dodałem światła, tam gdzie uważałem za konieczne i wyostrzyłem oraz usunąłem szumy. Jeszcze nie poddałem korekcie perspektywy.
To zdjęcie nr 2.


Następnie przy użyciu narzędzia perspektywy wyprostowałem walące się osie ( nie końca dokładnie, można byłoby lepiej), zmieniłem format zdjęcia.
To zdjęcie nr 3.


Ostatni etap to zabawa suwaczkami, czary mary, by dodać zdjęciu pewnej aury cukierkowatej pocztówki z lat przed I Wojną Światową, które to obrazki uwielbiam.
To zdjęcie nr 4.


Wszystkich tych operacji dokonałem w programie Adobe Photoshop Lightroom Classic. Wierzcie jednak, że można to także zrobić bez problemu lub lepiej w darmowym np. Gimpie.
Dlaczego pokazuję te zdjęcia? Byście uwierzyli, że w świecie ułudy jaką jest fotografia można zrobić prawie wszystko. Uratować skopane zdjęcie, wykreować inną rzeczywistość, bawić się w Kreatora ile dusza i czas pozwoli. Nie potrzeba też studiów, tylko dyscypliny by przysiąść nad tematem, czytać opracowania, oglądać darmowe kursy na YT i itd.
A więc nie pękajcie. Róbcie zdjęcia w każdych warunkach, każdym sprzętem, a potem myślcie i kombinujcie, co z tym fantem zrobić.
Bo jak mówi pewna słynna pointa anegdoty fotograficznej, to nie garnki decydują o smaku potrawy, ale kucharz..

Please follow and like us:
error0

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Facebook
RSS
Follow by Email